Älyllinen rehellisyys auttaa oppimaan virheistä

16.09.2019

Erehtyminen on inhimillistä. Tästä huolimatta virheiden myöntäminen ja oman näkemyksen korjaaminen tuntuu usein vaikealta. Vaikeaa tai ei, oppimisessa on kyse myös virheiden tekemisestä ja niiden pohjalta kehittymisestä. Mitä objektiivisemmin oppii tarkastelemaan tosiasioita ja omia oletuksia sitä nopeammin oppii myös korjaamaan omaa käsitystään.

  • Kun kehittymiselle etsii objektiiviset mittarit pystyy näkemään konkreettisesti kuinka paljon ja kuinka nopeasti kehitystä tapahtuu eikä tarvitse nojata pelkkään näppituntumaan.
  • Projektisuunnitelmassa tehdyt oletukset ja niiden loogiset seuraukset voi olla hyödyllistä kirjoittaa auki, sillä se voi auttaa huomaamaan jos jokin niistä ei ole kohdallaan.
  • Verkkokurssilla voi antaa tehtäväksi pohtia esitetyn asian tai oman vastauksen heikkouksia ja kannustaa näin kriittiseen ajatteluun.
  • Uutta projektia suunnitellessa on hyvä kirjoittaa auki missä olosuhteissa projekti on tarkoitus toteuttaa ja mistä tunnistetaan että on aika muuttaa etenemistapaa.

Jotta asioita oppii lähestymään objektiivisemmin on hyvä käydä läpi aiempia virheitä ja hioa niiden perusteella omaa toimintamallia.

Mieti viimeisintä kertaa kun erehdyit. Mistä olisit voinut tunnistaa virheesi jo aiemmin ja miten voit hyödyntää tätä oppia vastaavassa tilanteessa?

Mistä tiimisi voi tunnistaa sen että on aika päivittää toimintamallia tai suunnitelmaa?